Fostul Departament pentru Energie şi Ministerul Economiei au plătit subvenţii la energia electrică pentru o serie de persoane decedate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, potrivit Curţii de Conturi.

"În perioada iulie-decembrie 2013, Departamentul pentru Energie a efectuat către Enel Energie plata sumei de 53.000 de lei în baza unor deconturi lunare, în care au fost incluse cantităţi de energie electrică pentru care s-au aplicat tarife reduse cu 50%, acordate în mod nelegal, ca subvenţii consumatorilor decedaţi, pentru activităţi economice, peste limita consumurilor normate pe familie, unor persoane fizice care nu se regăsesc pe listele întocmite de Consiliile locale, pentru mai multe locuri de consum", potrivit raportului pe 2013 al Curţii de Conturi.

Enel Energie face parte din grupul italian de utilităţi Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România. Grupul italian a cumpărat de la stat, în 20014 şi 2008, distribuţiile de energie in Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Departamentul pentru Energie a invocat că primeşte deconturi în care sunt înscrise totaluri de consumuri, iar nu locuri de consum, precum şi faptul că solicitările de plată au fost transmise de Prefectura Tulcea, care îşi asumă datele prezentate în deconturi.

Curtea de Conturi a considerat însă argumentele Departamentului ca fiind neîntemeiate, întrucât Departamentul pentru Energie avea obligaţia de a verifica realitatea, regularitatea şi legalitatea operaţiunilor din deconturile prezentate la plată, se arată în raport.

În decembrie anul trecut, odată cu reorganizarea Guvernului, Departamentul pentru Energie a fost desfiinţat, atribuţiile fiind preluate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Totodată, Curtea de Conturi notează că Ministerul Economiei nu a urmărit, în condiţiile legii, acordarea subvenţiilor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energia electrică destinată consumului casnic pentru familiile cu domiciliul într-una din localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În raport se precizează că în 2013 au fost efectuate plăţi în sumă de 181.000 de lei pentru cantităţi de energie acordate de către Enel Energie nelegal ca subvenţie consumatorilor decedaţi, pentru activităţi economice, peste limita consumurilor normate pe familie, unor persoane fizice care nu se regăsesc pe listele întocmite de Consiliile locale sau pentru mai multe locuri de consum.

Curtea de Conturi recomandă extinderea verificrilor asupra deconturilor privind diferenţele de tarif la energie electrică pentru familiile cu domiciliul în localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în vederea identificării altor cazuri de subvenţii acordate în mod nelegal, a stabilirii întinderii prejudiciului produs bugetului de stat, ca urmare a plăţilor efectuate către Enel Energie pentru acoperirea diferenţelor de preţ la cantităţile de energie la care s-au aplicat, în mod nelegal, tarife reduse cu 50% şi recuperarea acestuia în condiţiile legii.

Companiile Enel din România au înregistrat în 2013 venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.