Tribunalul Bucureşti a oprit defrişarea a 22 de hectare de pădure în judeţul Gorj. Sesizarea a fost depusă de o asociaţie pentru protecţia mediului, după ce Complexul Energetic Oltenia ar fi vrut să taie copacii ca să extindă zona de extragere a cărbunelui. Ecologiştii spun însă că aprobarea iniţială a proiectului a fost dată doar pentru că s-a apelat la un subterfugiu. Conducerea Complexului susţine, acum, că oprirea defrişării înseamnă trimiterea în şomaj a 1.500 de oameni.

Ca să extindă perimetrul de exploatare al carierei Roşia, Complexul Energetic Oltenia a obţinut, în urmă cu trei ani, 27 de hotărâri de defrişare de la Inspectoratul Teritorial de Vânătoare şi Regim Silvic Vâlcea, pentru 22 de hectare de pădure.

Complexul Energetic Oltenia este acuzat că profită de o portiţă legislativă care îi permite să defrişeze suprafeţe de pădure sub un hectar numai cu un acord de la ITRSV, astfel că a parcelat cele 22 de hectare de pădure. În caz contrar, compania ar fi trebuit să obţină o hotărâre de guvern pentru acest lucru.

Cei care lansează acuzaţiile au obţinut în instanţă o decizie favorabilă, dar nu definitivă, de anulare a defrişării. Ecologiştii spun că, în urma tăierilor masive din jurul carierei, nu au dispărut doar păduri.

Localnicii şi conducerea Complexului Energetic spun că blocarea extinderii carierei înseamnă dispariţia locurilor de muncă.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a obţinut decizii de defrişare pentru peste 200 de hectare în apropierea carierei Roşia, însă utilajele nu se pot apropia de mai bine de un sfert din această suprafaţă, după o decizie definitivă a Tribunalului Bucureşti, care a anulat un aviz de mediu.

Tot în 2014, Comisia Europeană a anunţat că va iniţia procedura de infringement împotriva României, pentru nerespectarea condiţiilor de mediu la Cariera Roşia.

SURSA: Digi24.ro