România are mari probleme în ceea ce priveşte siguranţa naţională. La această concluzie ajungem dacă avem în vedere numărul mare de mandate de interceptare emise, în fiecare an, în baza unor indicii privind ameninţări la adresa siguranţei naţionale. De fapt, a devenit un obicei ca  majoritatea dosarelor instrumentate de procurori să fie susţinute în exclusivitate pe interceptări realizate în baza unor mandate pe siguranţa naţională. An de an, mii de astfel de mandate sunt emise de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui răspuns acordat pentru Lumeajustitiei.ro de instanţa supremă, în mai puţin de doi ani, Înalta Curte a emis aproape 6.000 de mandate de interceptare în baza unor indicii privind ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Mai exact, în 2012, ICCJ a emis 3.602 de mandate pe siguranţa naţională, iar în primele şapte luni ale anului 2013 numărul acestora a fost de 2.197. Un simplu calcul ne arată ca anul trecut au fost emise cam 300 de astfel de mandate pe lună, media păstrându-se şi pentru anul 2013.

Ar trebui să spunem că ameninţările la adresa siguranţei naţionale a României sunt menţionate în Legea 51/1991. Printre acestea regăsim, acţiuni care vizează suprimarea independenţei şi indivizibilităţii statului român, provocarea de război sau înlesnirea ocupaţiei militare, trădarea ori actele teroriste.

Revenind la mandatele emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit răspunsului acordat pentru Lumeajustitiei.ro, în 2012, instanţă supremă a emis 735 de autorizaţii ale interceptărilor sau înregistrărilor pe banda magnetică sau pe orice alt tip de suport:

- 635 de autorizaţii pentru interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice

- 40 de autorizaţii pentru interceptarea şi înregistrarea comunicărilor purtate în mediul ambiental

- 34 de autorizaţii privind înregistrarea de imagini

- 24 de autorizaţii de localizare şi urmărire prin GPS sau prin alte mijloace electronice de comunicare

- 2 autorizaţii de interceptare a comunicării prin poştă electronică

În ceea ce priveşte anul 2013, până la data de 5 august fuseseră emise 534 de autorizaţii ale interceptărilor sau înregistrărilor pe banda magnetică sau pe orice alt tip de suport:

- 440 de autorizaţii pentru interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice

- 31 de autorizaţii pentru interceptarea şi înregistrarea comunicărilor purtate în mediul ambiental

- 29 de autorizaţii privind înregistrarea de imagini

- 29 de autorizaţii de localizare şi urmărire prin GPS sau prin alte mijloace electronice de comunicare

- 5 autorizaţii de interceptare a comunicării prin poştă electronică