Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că va declanşa consultări cu partidele parlamentare în vederea încheierii unui acord cu scopul asigurării în 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare şi păstrării acestui obiectiv pentru cel puţin 10 ani. 

„Una dintre priorităţile mandatului meu pentru perioada imediat următoare este găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Apărării. Voi declanşa consultări cu partidele parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare. Mai mult, propun tuturor factorilor politici atât de guvernare, cât şi din Opoziţie să-şi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin 10 ani, astfel încât să putem sigura predictibilitatea cheltuielilor militare, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele strategice de înzestrare", a declarat preşedintele la ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, eveniment desfăşurat la sediul MApN.

Iohannis a adăugat că alături de ceilalţi factori de decizie ai statului şi de partenerii externi va face tot posibilul pentru găsirea "soluţiilor realiste de alocare a resurselor bugetare care să permită finanţarea corectă a sistemului militar".

"Nu voi accepta ca în viitor Guvernul, indiferent de cine-l conduce, să nu respecte finanţarea asumată pentru Armată", a mai declarat şeful statului.

Digi 24