În premieră mondială, în cadrul proiectului de la Măgurele unde se va produce cel mai puternic laser din lume se va realiza intersectarea de fascicule laser cu fascicule provenind din radiaţii gamma. Beneficiile aduse ştiinţei vor avea aplicabilitate în medicină, întrucât laserele de mare putere vor putea accelera ioni care vor anihila tumori canceroase, evitând efectele secundare generate de terapiile actuale.

„Hadronoterapia este cea mai avansată metodă de terapie. Aţi auzit probabil de cobalto-terapie. Avem o sursă radioactivă, care emite radiaţii gamma. Problema cu radiaţiile gamma e că ele sunt foarte penetrante, deci dacă eu vreau să iradiez localizat o tumoră, iradiez practic tot corpul dinainte şi de după acea tumoră. Un şir continuu în care radiaţia gamma îşi lasă cumva în mod egal energia şi în ţesutul sănătos, şi în ţesutul bolnav”, a explicat fizicianul Dan Filipescu în emisiunea „Sound of Science” de la Radio Gold FM.

O altă aplicaţie a lasarului de la Măgurele ar putea fi distrugerea deşeurilor radioactive. Cu ajutorul laserelor de mare putere s-ar putea elimina mult mai rapid deşeurile radioactive – izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de câteva ore sau de câteva zile.