Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă prin care meseria de bonă este recunoscută oficial. Proiectul de lege a fost votat cu 285 de voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă".

Potrivit legii poţi fi bonă doar dacă nu ai suferit condamnări sau dacă nu ai rude sau apropiaţi condamnati pentru fapte penale! Deputaţii au votat astăzi legea prin care se înfiinţează meseria de bonă. Astfel, poate fi bonă persoana care are domiciul sau reşedinţa în România şi este aptă din punct de vedere psihologic. De asemenea, nu poate fi bonă persoana care a săvârşit abuzuri în exercitarea profesiei, care locuieşte cu o persoană condamnată definitiv, cea decăzută din drepturile părinteşti, e dependentă de alcool sau droguri. Potrivit legii, o bonă poată îngriji cel mult patru copii care au până în patru ani. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele României.

”O lege în ceea ce priveşte exercitarea profesiei de bonă era o necesitate de mult timp şi mă bucur că toţi colegii au înţeles că trebuie să lăsăm deoparte interesele de partid şi orgoliile personale pentru a ajunge la reglementări clare şi ferme pe o temă foarte sensibilă. Din păcate în ultimii ani am tot văzut relatări în media sau ale unor părinţi disperaţi referitoare la cazuri de persoane angajate pentru îngrijirea copiilor, dar care se dovedeau nepotrivite din punct de vedere moral sau profesional.”, a declarat deputatul PNL Claudiu Boghicevici, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.