România va exporta gaze naturale către Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged. Livrările de gaze vor demara într-un ritm redus, în luna decembrie anul acesta, iar pentru atingerea capacităţii maxime mai sunt necesare investiţii care pot ajunge la valoarea a 120 milioane de euro.

România şi Ungaria au convenit să realizeze aceste investiţii până în 2016, conform unui plan de administrare al Transgaz, compania română de stat. Conducta este proiectată să poată transporta la capacitate maximă 4,4 miliarde metri cubi de gaze, adică o treime din consumul anual al României.

Statul român mai are de gând să finalizeze o altă conductă de gaze către Bulgaria pe ruta Giurgiu –Ruse. Investiţia aceasta s-ar ridica la suma de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro ar reprezenta partea Transgaz.

Statul mai plănuieşte şi conectarea sistemului de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova şi Serbia. Exporturile de gaze ale României reprezintă o obligaţie asumată de România faţă de FMI şi Comisia Europeană. Consiliul European a decis ca fiecare stat al Uniunii să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014, pentru a putea fi evitate situaţiile din anii precenţi când livrările de gaze din Rusia au fost diminuate sau sistate ca represalii economice.

Sursa: Mediafax