Maşinile care circulă în judeţele avertizate cu cod galben sunt verificate de poliţişti, care au amendat 38 de şoferi pentru că autovehiculele nu aveau anvelope pe iarnă, dar şi patru administratori de drumuri care nu au intervenit pe drumurile cu zăpadă şi polei, în Mehedinţi, Dolj şi Tulcea.

Potrivit Poliţiei Române, aproape 15.000 de poliţişti, cu peste 1.500 de autospeciale, sunt pe drumurile naţionale, în contextul atenţionării cod galben de ninsori şi polei. Totodată, a fost stabilită o rezervă de intervenţie formată din 15.700 de poliţişti şi 1.801 autospeciale.

Poliţiştii sunt prezenţi în special în Bucureşti şi judeţele din estul, sudul şi centrul ţării, unde au fost emise atenţionările meteorologice. În aceste zone se circulă cu dificultate din cauza precipitaţiilor şi a vântului, precum şi a stării carosabilului, pe arii restrânse fiind condiţii de producere a poleiului.

În judeţele avertizate cu cod galben au fost instituite microfiltre, unde poliţiştii verifică dacă autovehiculele sunt echipate cu anvelope de iarnă.

De la data atenţionărilor meteorologice, poliţiştii au dat 38 de amenzi, în valoare de 3.078 de lei, şoferilor care au plecat la drum cu maşini care nu aveau anvelope de iarnă şi au retras 36 de certificate de înmatriculare.

Totodată, au fost date patru amenzi, în valoare totală de 8.700 de lei, administratorilor de drumuri care nu au intervenit cu utilaje pe drumurile cu zăpadă şi polei, dintre care două în judeţul Mehedinţi şi câte una în Dolj şi Tulcea, a precizat Poliţia Română.

Maşinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă nu pot circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate şi cu dispozitive antiderapante, potrivit prevederilor legale.

Pentru neechiparea corespunzătoare a maşinii se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este între nouă şi 20 de puncte, respectiv între 810 lei şi 1.800 de lei.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să se informeze despre condiţiile de drum şi cele meteorologice şi să aibă la maşină lopată, perie sau mătură, racletă, sac cu sare sau nisip, precum şi lanţuri pentru anvelope. De asemenea, şoferii trebuie să se asigure că au rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil de pe care să apeleze numărul 112 în caz de urgenţă, precum şi un încărcător sau o baterie de rezervă.

Judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Caraş-Severin au fost, de duminică seară până luni după-amiază, sub avertizare cod galben de precipitaţii mixte şi polei.

Începând de luni, ora 14.00, sub avertizare cod galben sunt atât cele zece judeţe, cât şi Bucureştiul şi alte 17 judeţe, respectiv Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj, în aceste zone fiind anunţate ninsori şi intensificări ale vântului.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, până marţi, la ora 22.00, în aceste zona va ninge şi local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită. În regiunile sudice şi centrale sunt condiţii de producere a poleiului.