România va aplica, de la 1 ianuarie 2015, un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene, prin care doar cei care vor obţine rezultate vor primi majorarea salarială asigurată de UE, a declarat, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax. Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, România va aplica, începând de anul viitor, un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene.

De asemenea, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007 – 2013 va fi modificat pentru ca România să poată solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata funcţionarilor implicaţi în sistemul de implementare a fondurilor europene.

Cele două măsuri au fost convenite, luni, în cadrul unei întrevederi la Bruxelles a ministrului Fondurilor Europene cu noul comisar pentru Politică Regională, Corina Creţu.

„De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de Uniunea Europeană pentru funcţionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE. O altă măsură agreată astăzi, este modificarea Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, care reprezintă un pas important pentru rambursarea integrală a salariilor personalului care lucrează pe fonduri europene“, a declarat Teodorovici, după întrevedere.

Potrivit MFE, în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre rata de absorbţie a fondurilor europene, respectiv despre începerea utilizării fondurilor europene alocate României pentru perioada de programare 2014 - 2020.

„Am discutat ce mai avem de făcut noi, România, în actualul cadru financiar pentru a avea o rată de absorbţie cât mai mare la finalul perioadei de programare 2007 – 2013, adică în decembrie 2015. Acum rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred că România va atinge o rată de absorbţie de 80% la sfârşitul anului 2015, nivelul actual reprezentând un argument în plus în acest sens", a afirmat ministrul.

În ceea ce priveşte începerea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, „România va insista în a lansa primele apeluri de proiecte încă din luna noiembrie a acestui an“, a spus Teodorovici.

Totodată, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, oficialul român a avut întrevederi şi cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune şi ai Direcţiei de Audit şi Control, discuţiile vizând Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, care are o alocare financiară de 4,22 miliarde de euro.

Sursa: Mediafax