Militarii Forţele Navale Române se se vor antrena alături de echipajele navelor militare americane USS Mount Whitney şi USS Cole, în cadrul exerciţiului Black Sea Resolve pentru descoperirea de submarine inamice şi pentru identificarea şi urmărirea ţintelor aeriene.

Partea americană participă cu două nave importante, USS Mount Whitney, o navă de comandament şi navă amiral a Flotei a 6-a americane cu baza la Napoli şi USS Cole, un distrugător din clasa Arleigh Burke, purtător de rachete. USS Cole a fost ţinta unui atac terorist în anul 2000 în portul Aden din Yemen care a dus la moartea a  17 militari americani şi rănirea a 39. Gruparea Al Qaeda a revendicat atentatul.

Exerciţiul care va avea loc joi, 23 octombrie, se desfăşoară sub egida parteneriatului româno-american, Black Sea Resolve în apele teritoriale româneşti. Forţele Navale Române participă la exerciţiu cu fregata Regele Ferdinand, nava purtătoare de rachete „Pescăruşul“, două elicoptere IAR 330 Puma Naval şi o echipă de militari ai Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale. Forţele Aeriene Române vor participa la exerciţiu cu 3 aeronave de vânătoare MiG-21 LanceR.

Activităţile ce se vor desfăşura pe mare au ca scop instruirea comună a militarilor americani şi români prin desfăşurarea unor exerciţii ce presupun interdicţia maritimă, căutarea şi descoperirea de submarine, precum şi proceduri de identificare şi urmărire a ţintelor aeriene. Cele două nave americane vor acosta în portul Constanţa, în perioada 20-23 octombrie. Militarii vor face o vizită oficială  la Comandamentul Flotei şi vor desfăşura activităţi socio-culturale şi sportive la Muzeul Marinei Române şi la baza sportivă a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.