Militarii români din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“ au desfăşurat  împreună cu militarii britanici din Compania de Infanterie Uşoară „ALMA“ din Regimentul 2 YORKS al Armatei Marii Britanii un exerciţiu tactic, pe timpul căruia au acţionat în cadrul Grupului de Luptă „DANUBE“, organizat pe structura Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă“, Compania de Infanterie Uşoară "ALMA" fiind integrată în grupul de luptă, scrie Forter.ro revista Forţelor Terestre.

Timp de aproape zece zile, militarii din cele două armate s-au instruit pe platforme de instrucţie interarme. Fiecare din aceste exerciţii a contribuit la dezvoltarea nivelului de instruire şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată şi cele ale partenerilor din NATO.

Organizatorii au urmărit implementarea lecţiilor din cursul exerciţiilor multinaţionale din acest an, cel mai semnificativ fiind „COMBINED RESOLVE 2“ din Poligonul Hohenfels, Germania.

Astfel, au fost puse în practică exerciţii în domeniul tacticilor şi procedurilor, atât în privinţa manevrei cât şi al sprijinului manevrei, fiind remarcată, în mod deosebit, importanţa componentei aeriene în obţinerea succesului operaţiilor la nivel tactic. De aceea, exerciţiul de astăzi poate fi privit şi ca un examen final la capătul perioadei de două săptămâni de pregătire în comun.

Conform scenariului exerciţiului, Grupul de Luptă „DANUBE“ a trecut la apărare în cadrul brigăzii, cu misiunea de a nimici inamicul şi de a respinge atacul acestuia în faţa limitei dinainte a apărării. În acest scop, Brigada 282 Infanterie Mecanizată şi-a organizat forţele pe grupuri de luptă, prin integrarea companiilor de diferite arme, respectiv tancuri, infanterie, artilerie terestră şi apărare antiaeriană. Prin participarea aviaţiei la exerciţiu, a fost asigurată desfăşurarea instrucţiei atât în sistem interarme, cât şi întrunit.

La exerciţii au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, locţiitorul şefului Statului Major General, general-maior Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Laurian Anastasov, împreună cu ambasadadorul Marii Britanii la Bucureşti,  Paul Brumer şi cu locţiitorul şefului de stat major pentru planificare al Comandamentului Întrunit NATO de la Napoli, generalul de brigadă Luis Melendez.

„A fost un exerciţiu foarte important în contextul NATO, care demonstrează că NATO este o alianţă puternică în care toţi membrii participă împreună pentru o apărare comună. Acest exerciţiu a demonstrat că militarii din cele două armate pot lupta împreună pentru a interveni rapid dacă situaţia o va impune“.