În ciuda declaraţiilor pacifiste ale autorităţilor şi ale oamenilor de fotbal, meciul de fotbal România-Ungaria nu poate fi tratat ca un simplu joc, având multe, mult prea multe semnificaţii.

De fapt, deşi TVR nu a difuzat imagini, meciul din tribunele Arenei Naţionale a început mult mai devreme de fluierul arbitrului în prezenţa a peste 48.000 de spectatori, dintre care 2000 de suporteri maghiari. Sute de petarde au explodat şi zeci de torţe au fost aruncate pe teren chiar înaintea partidei.

Ungurii au început cu scandările obişnuite: „Ria, ria, Ungaria“ şi „ţiganii, ţiganii“, iar românii au ripostat cu „Afară, afară, cu ungurii din ţară“, în timp ce s-a aruncat cu petarde şi torţe din ambele tabere.

Incidentele s-au petrecut în primul sfert de oră al partidei, când ultraşii maghiari, întărâtaţi de riposta românilor la bombardamentul cu petarde, au rupt lanţul de securitate – asigurat, chipurile, de BGS - şi au sărit la bătaie cu ultraşii lui Dinamo şi „U“ Cluj, care au fost repartizaţi – „felicitări“ FRF - în aceeaşi peluză.  Jandarmii au făcut uz  de gaze lacrimogene pentru a-i opri pe maghiari.

Cum ultraşii maghiari (mai străini, mai solizi şi mai violenţi) nu puteau fi evacuaţi pentru incidente, alături de cei români, jandarmii şi BGS-ul au decis doar evacuarea „fraierilor“, adică a  suporterilor români. Grăsuţii raşi în cap de la  BGS, care nu ar fi avut curajul să se atingă de masivii ultraşi maghiari, au trecut cu frustrare, la un „cosit“ de spectatori români, lovind cu bastoanele telescopice şi pulverizând spray iritant printre oameni nevinovaţi, bătrâni şi părinţi cu copii. Jandarmii au evacuat 4 sectoare de la Inelul 1 al Peluzei Nord. La final, preşedintele FRF s-a declarat mulţumit de reacţia firmei de pază: „Măsurile de securitate şi-au atins scopul, oamenii şi-au făcut treaba. Sper să nu fim suspendaţi“, a declarat acesta după meci.

Foto: Mediafax