O locomotivă blindată a Wehrmacht-ului, (Armata Germană din perioada 1935-1945) fabricată în Germania şi folosită de nemţi în 1944 pe frontul din nordul Moldovei a fost furată pe bucăţi în loc să fie conservată şi expusă într-un muzeu. Locomotiva, inclusă în 2000 în Patrimoniul Naţional de către Ministerul Culturii, a stat zeci de ani în depoul CFR din Câmpulung Moldovenesc a fost mutată în cel al staţiei Suceava Nord unde a şi rămas abandonată.

Locomotiva cu aburi a fost fabricată de compania Henschel & Sohn, cea care a fabricat avioane şi tancuri pentru armata germană. Are o construcţie revoluţionară pentru anii 40 cu un tender (extindere posterioară pentru depozitarea cărbunelui şi apei) şi cabină construite din aliaj de titan şi oţel asamblate în unghi anti-glonţ. Cabina avea instalaţie de ventilaţie şi aerisire performantă. Pe piaţa neagră a colecţionarilor, locomotiva ar fi valorat între 3-4 milioane de euro.

Se pare că reprezentanţii CFR nu au pus nici un preţ pe valoarea sa ca piesă de muzeu şi au lăsat-o nesupravegheată pe o linie moartă unde a fost vandalizată de hoţii de metale. Numeroase piese au fost deja demontate şi valorificate la centrele de fier vechi.  Poliţiştii suceveni au demarat o anchetă pentru identificarea hoţilor, dar dosarul are toate şansele să nu fie finalizat, iar piesele nu mai pot recuperate.
Alte trei locomotive similare erau păstrate în depoul Iaşi, însă acum nu mai pot fi găsite.



Sursa: Adevărul de Suceava
Foto: Adevărul de Suceava