Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 - 2013, scrie Agerpres. Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunţării acestor contracte depăşeşte şapte milioane de euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control.

„Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-am transmis“, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013, iar în acel moment nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, la care se mai adaugă datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente. La această situaţie s-a ajuns în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei anul trecut.

Ministrul a anunţat că a elaborat un plan de măsuri pentru eficientizarea şi restructurarea RAAN, pe care îl va transmite primului-ministru deoarece, precizează acesta, este vorba de o chestiune legată de securitatea naţională.

RAAN este o regie naţională de interes strategic, înfiinţată în 1998, având ca obiect principal de activitatea producerea apei grele şi a produselor conexe. Totodată, RAAN produce energie termică pentru uz propriu şi pentru alimentarea consumatorilor casnici şi industriali din municipiul Drobeta Turnu-Severin.