Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis duminică să aloce în anii următori peste 2,2 miliarde de euro (40 de miliarde de hrivne) pentru reechiparea armatei naţionale, angajată de aproape jumătate de an într-un conflict cu rebelii proruşi înarmaţi din estul ţării, potrivit Agerpres. „Între 2015 şi 2017, avem în vedere să alocăm peste 40 de miliarde de hrivne pentru reînarmare“, a declarat Poroşenko, într-un discurs susţinut cu prilejul paradei militare organizate la Kiev pentru a marca declararea independenţei ţării, în urmă cu 23 de ani.

Poroşenko a apreciat că ţara sa „a demonstrat că se poate apăra“ şi, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul că Ucrainei i s-a impus războiul din afara ţării, exprimându-şi totodată convingerea că „lupta pentru independenţă“ se va încheia cu victoria ucraineană. „În ultimele şase luni, în lupte grele, s-a născut armata Ucrainei“, a declarat Poroşenko, care a remarcat că în această luptă expresia de „apărător al patriei“ a încetat să mai fie un lucru abstract şi a căpătat o reală semnificaţie.

Şeful statului ucrainean a avertizat că, în viitorul apropiat, ţara sa va fi sub ameninţare militară constantă. „Trebuie nu doar să învăţăm să trăim cu ea, ci şi să fim mereu pregătiţi să apărăm independenţa ţării noastre“, a spus Poroşenko.

Ucraina a marcat duminică împlinirea a 23 de ani de la declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică cu o paradă militară de proporţii la Kiev, la care au participat 1.500 de militari şi s-a defilat cu tehnică de luptă.

Piaţa Independenţei din Kiev, mai bine cunoscută sub numele de Maidan, a fost decorată cu steagurile Ucrainei în culorile galben şi albastru. La defilare au participat mii de ucraineni, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume tradiţionale ucrainene şi având înfăşurat în jurul umerilor steagul ucrainean.

Dintre militarii care au defilat, 120 au luat deja parte la luptele de pe frontul de est împotriva separatiştilor ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk.