Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria a trecut în nefiinţă.Este prăznuită pe 15 august, conform calendarului ortodox şi catolic.

Cum Sfânta Maria este ocrotitoarea marinarilor, 15 august a fost aleasa si Ziua Marinei Romane. Numita si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este urmata pe 8 septembrie de Sfanta Maria Mica (Nasterea Maicii Domnului), in mediul rural considerandu-se ca cele doua sarbatori marcheaza sfarsitul verii, respectiv inceputul toamnei.

Potrivit
Traditiei Bisericii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment.

Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului, scrie crestinortodox.ro.