Ministerul Apărării intenţionează să cumpere căşti de protecţie balistică şi veste antiglonţ pentru militarii din Forţele Terestre, potrivit publicaţiei Resboiu. Anunţul a fost postat pe portalul de achiziţii publice SEAP, unde reprezentanţii MApN îşi fac cunoscută intenţia de achiziţie a  3000 de veste antiglonţ nivel III-IV şi 3.000 de căşti din Kevlar.

Valoarea programului ar fi de aproximativ 9,36 milioane de lei, iar completele ar putea fi  livrate în două loturi într-un termen de 24 de luni de la semnarea contractului, urmând să fie folosite de Forţele Terestre.

MApN recunoaşte că achiziţia a fost grăbită de situaţia tensionată de la graniţele de est ale României şi de războiul din estul Ucrainei.

„Motivele pentru care autoritatea contractanta a decis accelerarea aplicării procedurii de atribuire organizată prin licitaţie restrânsă, pentru achiziţionarea produselor menţionate mai sus sunt urmatoarele: 1.Necesitatea înzestrării urgente a trupelor din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre cu echipamente de protecţie balistică, având în vedere situaţia politico – militară şi posibilitatea apariţiei unor evenimente imprevizibile la adresa securităţii naţionale, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate la Marea Neagră; 2. Caracterul de extremă urgenţă al achiziţiei, determinat de posibilitatea apariţiei unor evenimente imprevizibile externe, date fiind şi perioadele de aplicare a unei proceduri de licitaţie restrânsă, în condiţiile efectuării plăţii din fondurile suplimentare care vor fi alocate în anul 2014, dupa rectificarea bugetară“, se arată într-un comunicat.       

Pe lângă licitaţia de cumpărare a vestelor antiglonţ, pe SEAP se remarcă o creştere a licitaţiilor în desfăşurare sau a cererilor de ofertă pentru lucrări de reparaţii a navelor militare, avioanelor, elicopterelor, echipamentelor de comunicaţii şi achiziţii de piese pentru diverse vehicule ale MApN.