Mai multe rute turistice subacvatice vor fi amenajate între Constanţa şi Capul Caliacra din Bulgaria, în cadrul unui proiect transfrontalier, anunţă presa bulgară.

Potrivit directorului Institutului de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, Atanas Palazov, citat de novinite.com, proiectul face parte din Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria şi a obţinut finanţare de 1,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Palazov a declarat că mai mulţi cercetători şi scafandri români şi bulgari lucrează deja la acest proiect, fiind în cautare de nave şi porturi scufundate.

Scopul proiectului este, conform directorului Institutului bulgar de Oceanologie, dezvoltarea celei mai moderne şi bănoase industrii turistice din regiunea bulgară şi română a Mării Negre. Potrivit expertului, pe fundul Mării Negre, între Constanţa şi Capul Caliacra, pot fi găsite mai multe ambarcaţiuni, porturi şi clădiri datând din secolele IV-V î.Hr, care pot stârni interesul turiştilor din toată lumea.

După ce zonele unde se află vestigiile vor fi cercetate de arheologii marini, va fi realizată o broşură cu cele mai interesante trasee turistice, a mai spus Palazov. Termenul de finalizare al proiectului este februarie 2015, dată la care va fi terminată inclusiv pregătirea unor ghizi turistici subacvatici.