Un sat braşovean, situat între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, este localitatea românească aflată la cea mai mare altitudine.

Satul Fundata este situat pe culoarul Rucăr - Bran, la o altitudine de 1.304 metri. Din această localitate se poate pleca în trasee prin masivul Piatra Craiului sau în drumeţii prin Cheile Moieciului, Cheile Grădiştei sau în rezervaţiile naturale Peştera şi Cheile Dâmbovicioara.

Turistul care pleacă din Bucureşti poate ajunge la Fundata în 3-4 ore şi are la dispoziţie ruta pe DN1 si drumuri adiacente (Bucureşti-Ploieşti-Predeal-Pârâul Rece-Râşnov-Fundata) sau pe A1 până la Piteşti, apoi drumul spre Câmpulung şi Fundata. Există şi un alt traseu, prin Târgovişte-Câmpulung-Fundata.

Fundata şi staţiunea suceveana Soveja sunt recunoscute drept locurile cu cel mai pur aer din România. La Fundata se spune că a fost produsă pentru prima dată brânza în coajă de brad. Dacă ajungeţi aici, trebuie neapărat să încercaţi şi caşul afumat, unul dintre cele mai bune din întreaga ţară.