Un castel vechi de aproape 700, situat în Munţii Trascău, a fost transformat în hotel, după ce în urmă cu 20 de ani a fost cumpărat de un medic din Braşov.

Florin Rusu a plătit atunci o sumă de aproape 45.000 de dolari pentru castelul din Munţii Trascău, investind însă de-a lungul anilor câteva sute de mii de euro pentru a-l transforma în hotel, amenajat în stil medieval.    

Castelul, construit în 1320, este înconjurat de pereţi stâncoşi de peste 100 de  metri, iar două stânci calcaroase din apropiere, denumite Data şi Bogza, formează un spaţiu potrivit pentru autoapărare.

Hotelul-castel are disponibile 17 camere pentru cazare, dintr-un total de 60, preţul pe noapte pornind la 160 de lei.

„Camerele păstrează ceva din atmosfera din urmă cu sute de ani. Paturile sunt în formă de baldachin, iar totul în jur este din lemn masiv şi piatră. Este ceva nou pentru turiştii care s-au săturat de condiţiile de lux din alte hoteluri şi vor să facă cunoştinţă cu ceva simplu şi deosebit“, a spus Camelia Goarnă, administratorul hotelului, citată de historia.ro.

Construcţia a fost realizată de un nobil care locuia în zonă, iar iniţial, a servit drept cetate de apărare, după care a devenit cazarmă militară în timpul Imperiului Habsburgic.  Ulterior, a fost preluat de armata română, care i-a dat tot o destinaţie de cazarmă militară, pentru vânătorii de munte. Şi regele Mihai al României a stat o perioadă din armată, la castelul din Trascău.

În perioada comunistă, a trecut în circuitul civil, la o întreprindere din Aiud. Societatea a dat faliment, iar castelul a fost vândut la licitaţie şi astfel a ajuns în proprietatea medicului din Braşov.