TITLURILE ZILEI:
• Dragnea, referitor la impozitul global: S-ar putea renunţa la consultanţii fiscali şi plata impozitelor să se facă informatizat    • Programul "Prima chirie". Cine poate beneficia de banii de la stat    • Creşterea valorii amenzilor a determinat creşterea cu 72% a vânzărilor de kituri „mâini libere”    • Elevii de clasa a XII-a încheie anul şcolar    • Zăpadă de cinci metri pe Transfăgărăşean    • Hipodromul Ploieşti găzduieşte, duminică, o nouă reuniune oficială de trap!    • Sindicatul Romatsa: Va fi declanşată greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat    • Vehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar la defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile    • 11 iunie, alegeri în Prahova! Cine sunt candidaţii?    • Parcul Mihai Viteazul, sedus şi abandonat de şefii din Primăria Ploieşti FOTO    • Bancul zilei din data de 26 mai 2017    • Maxima zilei - 26 mai 2017    • Dragnea, referitor la impozitul global: S-ar putea renunţa la consultanţii fiscali şi plata impozitelor să se facă informatizat    • Programul "Prima chirie". Cine poate beneficia de banii de la stat    • Creşterea valorii amenzilor a determinat creşterea cu 72% a vânzărilor de kituri „mâini libere”    • Elevii de clasa a XII-a încheie anul şcolar    • Zăpadă de cinci metri pe Transfăgărăşean    • Hipodromul Ploieşti găzduieşte, duminică, o nouă reuniune oficială de trap!    • Sindicatul Romatsa: Va fi declanşată greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat    • Vehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar la defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile    • 11 iunie, alegeri în Prahova! Cine sunt candidaţii?    • Parcul Mihai Viteazul, sedus şi abandonat de şefii din Primăria Ploieşti FOTO    • Bancul zilei din data de 26 mai 2017    • Maxima zilei - 26 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 26 mai 2017 8:32:03

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Muzeul de Mineralogie din Baia Mare


8 martie 2014

citeşte totul despre:
expuse,
maramures,
muzeul,
regional,
depozitar,
determinata,
fosile,
frumusetea,
judetean,
mondiale,
plante,
mineralogie,
considerate,
achizitiirating     (38 vizualizări)

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, judeţul Maramureş, este cel mai mare muzeu regional de acest fel din Europa, iar unicitatea sa este recunoscută prin calitatea eşantioanelor expuse, determinată de frumuseţea, mărimea, spectaculozitatea formelor şi culorilor şi estetica deosebită. Multe dintre exponate sunt considerate rarităţi mondiale şi valori de patrimoniu.

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1989, iar în prezent conţine, în depozitar, peste 15 000 de minerale şi flori de mină extrase din minele neferoase din judeţul Maramureş.

Colecţia muzeului a început să se formeze în anul 1969, din iniţiativa directorului — fondator, prof. Victor Gorduza, când au fost adunate peste 1 500 de minerale într-o magazie a Muzeului Judeţean Maramureş. După ani îndelungaţi de achiziţii şi donaţii, colecţia a ajuns la peste 15 000 de eşantioane inventariate şi determinate — aproximativ 6 500 eşantioane minerale, peste 400 roci, circa 2 400 eşantioane fosile (plante şi animale), aproape 600 zăcăminte.

Din întregul depozitar, sunt expuse aproximativ 1 000 de piese pe o suprafaţă de 900 mp, pe două paliere. Astfel, la parter este organizată partea ştiinţifică, cuprinzând trei secţiuni (petrografie, mineralogie, zăcăminte). Aici expoziţia de bază prezintă alcătuirea geologică a Nord-Vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale şi zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a munţilor Oaş-Gutâi, precum şi din Ţible şi zona Borşa-Vişeu.

La etaj sunt expuse cele mai rare şi deosebite eşantioane, cunoscute sub denumirea de “flori de mină”. Printre piesele reprezentative se numără: stibina de Băiuţ şi Baia-Sprie, berernonit de Baia-Sprie, baritina de Baia-Sprie şi Cavnic, vivianit de Ilba, calote roz de Săsar şi Cavnic, gips alb şi negru de Herja, cuarţ de Cavnic sau Baia-Sprie, stibine de Baia-Sprie şi Băiuţ etc.

Unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecţia de minerale — galena de Herja sau “Sfera” sau “Bila”, o bijuterie a naturii de formă sferică din calcit, cu separaţie duală aproape perfectă în alb şi negru, o piesă unicat — clasată în categoria tezaur naţional — a fost sustrasă din muzeu în ianuarie 2014.

Muzeul de Mineralogie este continuatorul unei tradiţii care va aminti generaţiilor viitoare că Maramureşul a fost cândva una dintre cele mai puternice centre miniere din România deşi mineritul şi-a încetat definitiv activitatea după anul 2007.

De-a lungul celor peste 20 de ani de existenţă a muzeului, florile de mină şi alte minerale valoroase au fost prezentate publicului din Europa în peste 20 de expoziţii itinerante, alte circa 40 de expoziţii fiind organizate în ţară cu diverse ocazii.

În anul 2011 clădirea muzeului a fost extinsă, având sală de expoziţii, alta de conferinţe, săli destinate instruirii elevilor, laboratoare, arhivă, bibliotecă şi o cafenea.

Important punct de atracţie turistică Muzeul de Mineralogie din Baia Mare i-a avut ca oaspeţi pe foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pe regele Mihai şi prinţul Albert de Monaco, anual fiind vizitat de peste 50 000 de turişti români şi străini.

 

Sursa: Agerpres.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi tineri se duc in parc.
Se aseaza in iarba…ea timida, el indraznet…
Pe masura ce se lasa noaptea, mai multe cupluri de indragostiti se asaza in iarba, in jurul lor.
La un moment dat, ea romantica:
– Ce frumos canta greierii!…
El nervos:
– Nu sunt greieri, sunt fermoare!!! …
„Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.” — Iosif Stalin

Curs valutar
25 mai 2017


EUR
EURO = 4.5496 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.0533 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.2515 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online