Aeroportul internaţional Heathrow din apropiere de Londra şi-a consolidat, anul trecut, poziţia de cel mai mare aeroport din Europa, în condiţiile în care poziţiile următoare ocupate de aeroporturile din Paris, Frankfurt şi Amsterdam încep să fie ameninţate de creşterea rapidă a aeroportului internaţional Ataturk din Istanbul, transmite Bloomberg.

În 2013, Heathrow a fost tranzitat de 72,3 milioane de pasageri, în creştere cu 3,4% comparativ cu 2012, peste avansul de 0,7% înregistrat de Aeroportul Charles de Gaulle (62 milioane de pasageri) şi avansul de 0,9 înregistrat de Aeroportul din Frankfurt (58 milioane de pasageri). Cea mai mare creştere procentuală a fost însă cea de 14% înregistrată de Aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, care anul trecut a fost tranzitat de 51,3 milioane de pasageri devansând Aeroportul Barajas din Madrid şi apropiindu-se de Aeroportul Schiphol din Amsterdam, care a fost tranzitat de 52,5 milioane de pasageri.

‘Probabil vom atinge mult mai rapid ţinta pe care ne-am propus-o de a avea 100 milioane de pasageri în 2020′, a declarat directorul operatorului aeroportuar TAV Havalimanlari Holding AS, Mustafa Sani Sener.

La fel ca şi aeroporturile din Golful Persic, Aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul cucereşte o cotă din ce în ce mai mare din zborurile intercontinentale. În timp ce atracţia de destinaţie finală a Londrei şi introducerea avioanelor mari de genul Airbus A380 a ajutat Heathrow să depăşească limitările impuse de faptul că are doar două piste de aterizare, Aeroporturile din Paris şi Frankfurt au înregistrat al treilea an de creştere modestă pe fondul taxelor şi restricţionării zborurilor pe timp de noapte.

Firma franceză ADP, care deţine Aeroportul Charles de Gaulle, a preluat o participaţie de 38% la TAV pentru 874 milioane de dolari în 2012.