Din 16 decembrie debutează o nouă misiune a poliţiştilor români în Bulgaria. Este al patrulea sezon de iarnă în care poliţiştii români vor desfăşura activităţi comune de ordine publică, alături de poliţişti bulgari, în staţiunea montană Bansko, situată în sud-vestul Bulgariei la o altitudine de 927 de metri. În perioada 16 decembrie 2013 – 16 martie 2014, poliţişti români, în trei serii, de câte doi, toţi cunoscători ai limbii bulgare vor desfăşura activităţi de siguranţă publică în cadrul unor patrule comune cu poliţiştii bulgari şi greci în staţiunea turistică Bansko, din Bulgaria. Pe timpul misiunii, poliţişti români vor patrula împreună cu poliţiştii bulgari şi greci, în cadrul unor patrule auto sau pedestre, în uniforma de serviciu proprie. Aceştia, vor consilia şi îndruma turiştii români aflaţi pe teritoriul bulgar.

În sezonul trecut, poliţiştii români au consiliat turiştii români privind informaţii referitoare la identificarea unor spaţii de cazare sau în legătură cu prevederile legislative din ţara gazdă. De asemenea, agenţii români au participat, până acum, alături de poliţiştii bulgari, la 89 de intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale. Este al patrulea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.

Protocolul de colaborare între instituţiile din cele două ţări a fost semnat în 2010. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe perioada sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.