Un număr de 25 de muncitori lucrează zilnic, la minus zece grade şi în zăpadă de 40 de centimetri pentru a termina de Crăciun singurul hotel de gheaţă din România, aflat la altitudinea de 2.034 de metri în Masivul Făgăraş, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu).

În prima zi de Crăciun, o vizită la Hotelul de Gheaţă va costa 10 lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii. Cei care vor să se cazeze de Crăciun în una din cele 12 camere ale Hotelului de Gheaţă o pot face contra sumei de 400 de lei, pe noapte, pentru o cameră dublă.

Cine doreşte intimitate, se poate caza în una din cele trei camere tip iglu, care vor fi construite în zăpadă, lângă Hotelul de Gheaţă. Lângă hotel se va ridica şi o Biserică de Gheaţă unde se vor oficia cununii şi botezuri.

De Revelion nu mai sunt locuri disponibile, toate camerele fiind rezervate încă din octombrie de 30 de turişti englezi.

Clienţii de la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac şi din iglu-uri nu sunt foarte pretenţioşi când vine vorba de condiţii. Aceşti turişti se mulţumesc să doarmă în saci de dormit, pături şi blănuri, în paturi de gheaţă, cu noptiere de gheaţă, fără lumânări sau corpuri de iluminat care ar putea topi hotelul. Nu există nici uşi, nici ferestre. Practic, intrarea şi ieşirea din camere se face îndepărtând o simplă perdea, care asigură intimitatea. Este singurul hotel fără toaletă, iar recepţia este de fapt un bar de gheaţă unde se pot servi băuturi tari, în pahare de gheaţă. Toţi cei care înnoptează în iglu sau în hotelul de gheaţă îşi încep sejurul cu o declaraţie pe propria răspundere, în care spun că nu au probleme de sănătate cauzate de frig şi că îşi asumă riscul de a răci în camerele de gheaţă.

În vecinătatea Hotelului de Gheaţă există câteva cabane, accesul la baie şi toaletă se face non-stop, în una din cabane şi la telecabina de la Bâlea Lac.

Cei care vin de obicei să trăiască o experienţă extremă în hotelul de gheaţă de la Bâlea preferă să se încălzească cu mâncăruri fierbinţi şi ţuică tradiţională românească. Hotelul de Gheaţă are un restaurant de gheaţă şi un bar de gheaţă, unde se poate servi masa.

Accesul la Hotelul de Gheaţă se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-întors fiind de 50 de lei de persoană. În perioada în care hotelul funcţionează, de obicei, afară este un strat de zăpadă de cel puţin un metru jumătate şi risc de producere de avalanşe pe versanţii care se pot zări de la ieşirea din hotel.

Situată la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, nefiind nici măcar o cursă regulată de autobuz. Majoritatea turiştilor ajung aici cu maşinile personale sau în grupuri organizate cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărăşanul este închis pe durata iernii, toţi turiştii sunt obligaţi să urce cu telecabina la construcţiile de gheaţă şi cabane.