Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, a anunţat că Angela Gheorghiu, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci şi naistul Nicolae Voiculeţ au acceptat să devină ambasadori onorifici ai turismului românesc, cea de-a doua etapă a programului ‘Promovarea României prin valori’ urmând să aibă loc în luna ianuarie.

‘România promovată prin valori’ este un proiect prin care opt personalităţi româneşti care se bucură de recunoaştere internaţională acceptă să promoveze imaginea României în lume.

Prima gală a avut loc în august 2013, când Grigore Leşe, Elisabeta Lipa, Ilie Năstase, Ivan Patzachin, Ştefan Popa Popas, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir au semnat ‘contractul pentru România turistică’ şi s-au angajat să se implice în promovarea ţării şi a turismului.

Ivan Patzachin, care deruleză el însuşi multe proiecte de susţinere a eco-turismului, este invitat să vorbească despre România în cel de-al doilea episod din filmul ‘Wild Carpathia’, alături de principesa Margareta.

‘Am reuşit să facem un proiect foarte important, acele trei episoade cu ‘Wild Carpathia’. Şi în România şi la Londra, filmul a fost de mare succes. A fost o chestiune şi de a scoate dintr-un impas România ca imagine pentru că se făcuse primul episod cu prinţul Charles, în înţelegere cu România că primul episod îl donează el şi noi să facem contra cost episoadele doi şi trei. M-a luat prin surprindere când m-am dus la târgul din martie, anul acesta, la Berlin şi producătorul de la ‘Wild Carpathia’ a venit şi mi-a spus că, de doi ani, nu s-au mai făcut cele cu plată. Adică un fel de şmecherie românească, mi-ai făcut tu gratuit primul episod, dar nu le mai fac pe cele două. Sigur că mi-a fost ruşine, m-am întâlnit cu unul dintre consilierii prinţului Charles, m-am întâlnit cu ambasadorul nostru şi am zis că trebuie scoatem România din impasul ăsta’, a declarat Maria Grapini.

Ea a precizat că banii cu care s-au realizat celelalte două filme din trilogie erau asiguraţi printr-un proiect din fonduri europene şi că, în prezent, filmele rulează în 21 de ţări şi sunt promovate şi de cei opt ambasadori ai turismului românesc.

Fiecare film are 47 de minute. Prima parte a miniseriei “Wild Carpathia” a fost lansată în octombrie 2011, iar partea a doua, în septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel internaţional pe Travel Channel