Al treilea oraş din Irlanda este un nod magic care leagă trei minunăţii geografice: Parcul Naţional Connemara, Parcul Naţional Burren şi Insulele Aran.

În Irlanda turismul e o afacere înfloritoare. Zona a fost plasată de un sondaj recent ca destinaţie turistică, înaintea Veneţiei. În Galway, autogara e chiar lângă centrul oraşului. Totul pare gândit spre binele vizitatorului. Oraşul e cochet şi prosper, iar oamenii au, cu adevărat, ospitalitatea pomenită tot prin ghiduri. Casele sunt rustice, bisericile, austere şi totuşi calde, pe fiecare străduţă răsună menestreli locali şi îţi ies în cale puburi unde curge, nu-i aşa, cea mai bună bere din lume.  

Şi totuşi, de ce vin turiştii la Galway ? Pentru că oraşul e un nod magic între trei minunăţii geografice: Parcul Naţional Connemara, Parcul Naţional Burren şi Insulele Aran.  

Inishmore este cea mai mare dintre insulele Aran. Principala sa atracţie: Dun Aengus, o fortificaţie din epoca fierului, visul oricărui arheolog şi pasionat de istorie. Zidurile concentrice de patru metri grosime s-au păstrat aproape perfect, iar odată ajuns în mijlocul lor, nu poţi să nu simţi chemarea celor peste 2.200 de ani de când au fost ridicate.

Într-un golf minunat, la 10 kilometri nord de Clifden, înconjurat de grădini mirifice, se află un magazin de unde se pot cumpăra haine şi pături colorate, lucrate manual de meşteşugarii din Connemara, o ramură a faimoasei bresle de ţesători din Wicklow. Magazinul oferă şi podoabe, şi ceramică autentic irlandeze.

Situat în Golful Galway, Burren este un sat idilic, unic în Irlanda. Adăposteşte din vremuri străvechi stânci de calcar, în forme bizare, iar lacurile dispărute au lăsat în urmă o mulţime de peşteri, cea mai cunoscută fiind Aillwee. Insulele Aran se văd ireal, iar botaniştii nu au reuşit să descopere de ce solul de aici şi cerul întunecat sunt prielnice unor plante din zona arctică sau din bazinul mediteraneean.

N-o să vă pară rău dacă mergeţi la Kilronan, principalul oraş din Inis Mór, o altă insulă din grupul Aran. Portul din Kilronan este o privelişte spectaculoasă, mai ales când se adună căruţele trase de cai.