Dacă în România, aleşii poporului vor ca agresorii să participe la audierea victimelor, în Rusia, victimele violenţei domestice sunt forţate să plătească amenda primită de agresorii lor.

Mai multe amendamente aduse legislaţiei ruseşti, în luna februarie, au dezincriminat unele forme ale violenţei domestice. Astfel, acţiunile violente îndreptate împotriva nevestei sau a copiiilor care duc la vânătăi şi sângerări, dar nu şi la ruperea oaselor, este pedepsită cu 15 zile de detenţie sau o amendă de 30.000 de ruble (2.000 de lei) dacă nu se întâmplă de mai multe ori într-un an. Înainte, aceste abuzuri domestice erau pedepsite cu cel mult doi ani de închisoare.

”Femeile abuzate trebuie să plătească amenda agresorului, dacă bărbatul nu o face”, a povestit Marina Pisklakova-Parker, care conduce un ONG ce oferă susţinere victimelor abuzurilor domestice, pentru The Guardian.

”Situaţia apare când familia are un cont bancar comun”, a adăugat aceasta, precizând că situaţia femeilor care au suferit abuzuri domestice s-a înrăutăţit de la trecerea amendamentelor, iar faptul că infracţiunea este acum sancţionată doar cu amendă a redus numărul femeilor care caută ajutor sau care anunţă abuzurile la poliţie.

Amendamentele au trimis un mesaj femeilor că este inutil să caute ajutor, iar agresorilor că nu este nimic greşit în ceea ce fac”, a explicat Pisklakova-Parker.

Potrivit unui portal care studiază violenţa domestică din Rusia, peste 16 milioane de femei sunt agresate anual în cea mai întinsă ţară din lume, însă doar 10 la sută dintre ele merg la poliţie. Ministerul de Interne din Rusia estimează că 14.000 de femei sunt ucise în urma agresiunilor domestice în fiecare an.

Susţinătorii amendamentelor, pe de altă parte, spun că ele sunt menite să apere tradiţiile Rusiei şi să promoveze familia ca o instituţie sacră.