Una dintre cele mai longevive populaţii ale Europei trăieşte pe o mică insulă grecească. Speranţa de viaţă este de peste 90 de ani, iar localnicii spun că au un singur secret: îşi petrec fiecare zi făcând ce le place, relatează BBC News.

Insula Ikaria se află la o distanţă de nouă ore călătorie cu feribotul de Atena, în Marea Egee. În satele izolate de pe insulă, comunităţile duc o viaţă tihnită şi au încredere unii în alţii. Aşa se face că magazinele funcţionează pe un sistem de onoare: fiecare ia produsele de care are nevoie şi lasă banii pe tejghea, fără ca nimeni să verifice sumele.

Poate şi datorită stilului de viaţă relaxat o treime din populaţie trăieşte mai mult de 90 de ani. Alături de Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japonia) şi Loma Linda (California), Ikaria este una dintre cele cinci zone în care oamenii trăiesc cel mai mult.

Experţii susţin că longevitatea se datorează alimentaţiei sănătoase, stilului de viaţă activ al oamenilor de aici, dar şi a importanţei pe care localnicii o acordă legăturilor strânse cu familia, credinţei şi vieţii simple.

Medicul Christodoulos Xenakis are 81 de ani, dar printre locuitorii Ikariei este considerat „un tinerel”. „Nimeni nu îşi face programări aici. Oamenii vin la tine când au nevoie, dimineaţă, la prânz sau seara, nimeni nu se stresează”, spune doctorul.

Localnicii îşi cresc animalele, îşi cultivă legumele, câţiva au bărci cu care ies la pescuit şi îşi trăiesc viaţa după o singură regulă: „să faci întotdeauna ceea ce îţi place”.