Pentru al şaptelea an consecutiv, al doilea mare oraş din Australia, Melbourne, este lider în topul oraşelor cu cel mai bun trai, realizat de Economist Intelligence Unit’s (EIU) după analizarea a 140 de oraşe din toată lumea, potrivit Agerpres.

La realizarea clasamentului au fost luate in considerare cinci criterii: stabilitate, sănătate, cultură şi mediu, educaţie şi infrastructură. Melbourne a realizat un scor general de 97,5, dintr-un maxim posibil de 100, primind scoruri perfecte pentru sănătate, educaţie şi infrastructură.

Următoarele locuri din '2017 Global Livability Ranking' sunt ocupate, în ordine, la un scor foarte strâns, de capitala Austriei, Viena, cu un scor de 97,4, urmată de trei oraşe din Canada (Vancouver, Toronto şi Calgary), două oraşe din Australia (Adelaide şi Perth), capitala Noii Zeelande, Auckland, şi două oraşe din Europa - Helsinki şi Hamburg.

Oraşele care se clasează pe primele locuri "tind să fie oraşe de mărime medie din ţări bogate cu o densitate relativ scăzută a populaţiei. Aceste oraşe pot oferi o gamă largă de activităţi de recreaţie fără un nivel ridicat de criminalitate sau infrastructură împovărătoare", susţin autorii raportului.

La polul opus, cel mai rău stau Damascul, locul 140 din 140 de oraşe cu un scor general de 30,2, Lagos (Nigeria), Tripoli (Libia), Dhaka (Bangladesh), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Alger (Algeria), Karachi (Pakistan), Harare (Zimbabwe), Duala (Camerun) şi Kiev (Ucraina).

Raportul EIU scoate în evidenţă faptul că, în ultimii ani, a avut loc o creştere a instabilităţii la nivel mondial, ceea ce a afectat punctajul oraşelor în special în Europa, unde mai multe metropole au fost victime ale atentatelor teroriste, precum Paris, Manchester şi Stockholm. Îngrijorările legate de securitate, inclusiv criza refugiaţilor, creşterea ameninţărilor teroriste şi conflictele din Orientul Mijlociu, Europa de Est şi Africa au dus la scăderea cu 0,08% a calităţii vieţii la nivel mondial.

Când vine vorba despre clasamentul oraşelor în care condiţiile de viaţă s-au îmbunătăţit cel mai mult, lider este Teheran, capitala Iranului, urmat de Dubai, Abidjan, Harare şi Colombo (Sri Lanka).