Constanţa va fi primul oraş din Europa care va avea o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul terapeutic va fi construit pe plaja de pe Faleza Nord şi va avea o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi.

Plaja va avea două zone cu scaune pentru plajă, 100 de locuri, două zone unde oamenii vor putea să se bronzeze pe prosoape, 1.000 de locuri, rampe de acces, o scenă pentru evenimente, o grădină relaxantă, un punct de hidratare, două locuri de joacă, zone pentru stimularea vizuală, tactilă şi auditivă, o alee senzorială, un atelier de olărit şi scaune mobile plutitoare pentru persoane cu dizabilităţi, cât şi un punct de prim ajutor.

Proiectul, care va fi gata până vara viitoare, a fost iniţiat de pishologul Adrian Gemănaru. El a fost nominalizat la Festivalul Mondial al Autismului pentru terapiile pe care le-a dezvoltat pentru recuperarea copiilor care suferă de autism şi de alte dizabilităţi.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, peste 100.000 de oameni vor vizita această zonă vara viitoare.

În România trăiesc peste 780.000 de persoane cu dizabilităţi, mai mult de o treime dintre ei suferind de dizabilităţi severe.