Pe vremuri, aici trăiau aproape 400 de saşi. Duminica se umplea biserica. Acum, potrivit jurnaliştilor de la Hotnews.ro, au mai rămas doar trei, iar porţile bisericii se mai deschid doar atunci când mai vine cineva care să taie buruienile. Este vorba despre biserica fortificată din Ţapu, comuna Micăsasa, judeţul Sibiu.

Din păcate, altarul este gol, lipsesc bucăţi din orgă, iar băncile au putrezit. Preotul Ulf Ziegler, administratorul bisericii, a spus, pentru Hotnews, că lăcaşul din Ţapu îşi caută un nou proprietar.

Pentru a salva edificiul, administratorii bisericii sunt dispuşi să vândă tot ansamblul la preţul terenului (în jur de câteva mii de euro). Ca o comparaţie, o garsonieră într-un oraş mic costă în jur de 10.000 de euro.

Însă există şi o condiţie. Noul proprietar trebuie să restaureze biserica fortificată şi să aibă grijă de ea. Deocamdată nu s-a găsit niciun doritor.

Biserica evanghelică fortificată din Ţapu a fost construită în secolul XV. Ansamblul este format din biserică, incinta fortificată, cu turn de poartă şi acces secundar fortificat.

Biserica-hală este construită din piatră bătută de carieră. Fortificaţia este construită din piatră de râu şi de carieră, înaltă de 6 metri şi este prevăzută cu două rânduri de metereze. De asemenea, se pot vedea urmele unui drum de strajă în consolă. Intrarea se face prin vest, pe sub un turn cu trei niveluri, sprijinit de contraforturi. Turnul este prevăzut cu un drum de strajă construit sub acoperişul în patru ape. O hersă protejează intrarea pietonală.

Alipite pe interiorul incintei se regăseau până în anul 1941 diverse cămări de provizii, unde se păstrau băuturi, cereale, fructele şi nelipsita slănină.