Turistul aflat în Vâlcea poate alege o drumeţie de basm, pe una din cărările monahilor, un drum iniţiatic, ascuns de Munţii Căpăţânii.

Trei mănăstiri – Sărăcineşti, Iezer şi Pahomie – sunt cele trei lăcaşe de cult ale acestui drum prin inima Căpăţânilor sau Stâncoşii Vâlcii. Drumul care merge fie prin canioane, fie printr-o vale frumoasă duce spre un loc de vis.

Aici există una din cele mai frumoase peşteri ale lumii – Peştera de Smarald sau Peştera Lacului Verde, situată într-un canion spectaculos, Canionul Cheii.

Este situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, la o altitudine absolută de circa 990 m şi relativă de 140 m faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, un adevărat râu de grohotiş.

A fost explorată şi cartată în anul 1978 de către Cercul de Speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea.

După o intrare relativ mare, de circa 6×4 m, urmează două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime; cealaltă este largă şi înaltă ca un palat, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m şi cu blocuri mari de calcar.

După 35 m galeria se ramifică. Cele două ramificaţii întâlnesc în Sala Mare (30x20x10 m), care are podeaua accidentată din cauza numeroaselor blocuri prăbuşite.

Galeria din stânga coboară la un lac de smarald, prins între pereţii unei diaclaze, lat de 1 m, lung de 10 m şi adânc până la 3 m, potrivit ramnicuvalceaweek.ro. Nu necesită echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare.