Turiştii care au ajuns pe litoralul românesc în ultima perioadă au fost surprinşi să descopere că apa Mării Negre are o culoare mult mai frumoasă decât de obicei.

Faţă de cenuşiul sau albastrul închis din alţi ani, în această vară Marea Neagră are o culoare albastră-turcoaz, care seamănă foarte mult cu nuanţa apei din Marea Mediterană, din Italia sau din insulele greceşti.

Fenomenul are şi o explicaţie ştiinţifică, iar NASA a publicat o imagine din satelit în care se observă că nu doar litoralul românesc este cuprins de vârtejuri albastre-turcoaz, ci aproape toate ţărmurile de la Marea Neagră.

Responsabil de superba culoare a mării este fitoplanctonul. Fitoplanctonul este alcătuit din organisme microscopice care trăiesc în apă: bacterii, plante unicelulare, cianobacterii sau alge verzi. Această masă uriaşă de microorganisme urmăreşte vârtejurile şi curenţii marini.

Un tip de organisme din fitoplancton care se întâlneşte în Marea Neagră este reprezentat de cocolitofore. Ele au un înveliş din carbonat de calciu, iar când se adună foarte multe împreună, aceste învelişuri care reflectă lumina sunt uşor vizibile din spaţiu ca o apă lăptoasă şi strălucitoare.

Potrivit specialiştilor NASA, “înflorirea” fitoplanctonului din Marea Neagră din acest an este unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest gen începând din 2012.

Nu toate tipurile de fitoplancton colorează apa în albastru-turcoaz, mai notează NASA. Unele organisme chiar întunecă apa în momentul „înfloririi”.