Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a semnat, joi, contractul de finanţare pentru ”Lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano – Catolice din Timişoara şi a împrejurimii, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional”.

Proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi are o durată de implementare de 62 de luni.

Valoarea totală a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului) este de 21.316.962,01 lei  (4.811.955,31 de euro), anunţă ministerul.

Proiectul are o durată de implementare de 51 de luni, iar lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a catedralei (pe o suprafaţă totală de 1.490 mp.), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei şi a pietrelor funerare ale personalităţilor care sunt înmormântate acolo.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).

„Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene constituie o prioritate absolută a Guvernului, întrucât fondurile alocate României de Uniunea Europeană reprezintă o resursă foarte importantă pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung a economiei şi societăţii româneşti, precum şi un element central al sustenabilităţii bugetare prin prisma caracterului nerambursabil al acestor fonduri. Prin contractul semnat astăzi, vrem să redăm Catedrala Romano-Catolică timişorenilor şi s-o integrăm în circuitul turistic naţional şi internaţional”, a precizat Sevil Shhaideh, potrivit unui comunicat al ministerului.

Până în prezent, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, au fost semnate 13 contracte de finanţare, în valoare totală de 468,32 milioane de lei.