Newfoundland, supranumită ”Aleea Aisbergurilor”, a devenit noua atracţie turistică a Canadei în urmă cu câteva zile. Un oraş din această provincie a sărbătorit Paştele din 2017 într-un mod diferit faţă de anii trecuţi, odată cu apariţia în regiune a unui ”vizitator” special - un aisberg uriaş, informează independent.co.uk.

Ferryland, o localitate aflată la o oră de mers cu automobilul faţă de oraşul St. John de pe coasta estică a Canadei, a devenit un veritabil ”magnet” pentru localnici şi pentru turişti, în weekendul de Paşte, atunci când în larg şi-a făcut apariţia un aisberg uriaş, într-o nuanţă albăstruie, care, datorită dimensiunilor sale impresionante, a făcut ca locuinţele, maşinile şi oamenii de pe ţărm să pară nişte pitici.

Micul oraş canadian oferă o vedere directă spre ”Aleea Aisbergurilor” - denumită astfel deoarece, din primăvară şi până în septembrie, aisbergurile se desprind cu regularitate din banchiza Antarcticii şi plutesc spre sud, pe lângă coastele provinciei Newfoundland şi Labrador.

Peste 600 de aisberguri s-au desprins din banchiză şi s-au topit deja în Atlanticul de Nord în acest an. Prin comparaţie, numărul lor a fost de 687 pe parcursul întregului an 2016.

Experţii consideră că numărul uriaş de aisberguri din acest început de an care plutesc pe lângă Newfoundland se datorează unor vânturi puternice şi încălzirii globale.

Deşi cele mai multe dintre aisberguri plutesc fără probleme spre sud, pe lângă coasta canadiană, noul ”vizitator” din Ferryland pare că a rămas blocat, a dezvăluit primarul din localitate, Adrian Kavanagh, pentru The Canadian Press. Plaja locală a fost împânzită de vizitatori în timpul weekendului, aşa cum era de aşteptat. Întrucât aisbergul nu se mai mişcă, autorităţile se aşteaptă ca numărul vizitatorilor să crească şi mai mult în zilele următoare.

Fotografii ale aisbergurului au fost deja publicate pe reţelele de socializare. În una dintre ele se poate vedea chiar şi un elicopter care a coborât pe aisberg.

”Acesta este cel mai mare pe care l-am văzut vreodată în regiunea noastră”, a spus primarul Adrian Kavanagh.

Potrivit autorităţilor locale, în Ferryland vor sosi în viitorul apropiat tot mai mulţi turişti. Alte şase aisberguri de mari dimensiuni, aflate în apropiere, ar putea să plutească pe lângă coasta canadiană, dacă vânturile se vor înteţi şi vor bate în direcţia potrivită.

viewscnt