Chile a primit cea mai mare donaţie de terenuri private din istorie, după ce văduva milionarului american Douglas Tompkins a cedat guvernului acestei ţări, joi, 407.625 de hectare din Patagonia, unde vor fi amenajate trei parcuri naţionale, informează Le Monde. 

Douglas Tompkins, cofondator al mărcii de îmbrăcăminte The North Face şi cunoscut activist ecologist, a murit la sfârşitul anului 2015 în urma unui accident de caiac în centrul Patagoniei chiliene, la vârsta de 72 de ani. 

Milionarul american şi soţia lui au părăsit Statele Unite şi s-au mutat în această regiune în urmă cu 25 de ani.

După ce şi-au vândut acţiunile pe care le deţinea în cele două mărci pe care le-a creat - The North Face şi Esprit -, cei doi s-au angajat în acţiuni de conservare a unor zone vaste din Argentina şi Chile, pe care le-au cumpărat şi transformat apoi în parcuri naturale şi rezervaţii ecologice. 

Însă achiziţionarea unor suprafeţe uriaşe - peste 550.000 de hectare doar în Chile - a generat polemici şi a fost privită de multe ori cu neîncredere.

Kristine McDavitt, văduva milionarului american, a cedat o parte din acele terenuri, joi, în cadrul unei ceremonii oficiale, prin care guvernul chilian s-a angajat să protejeze şi să administreze acele zone naturale, în care accesul publicului va fi liber. 

”După mai multe luni de muncă în comun, concretizăm un proiect care este benefic pentru ţara noastră şi dorim să onorăm generozitatea şi iubirea pentru natură a lui Douglas Tompkins”, a declarat preşedinta chiliană Michelle Bachelet, semnând acel protocol. Donaţia trebuie să fie oficializată apoi şi printr-un decret prezidenţial.

”Este cel mai mare efort de acest tip din istorie şi sper că el va servi de model pentru alte ţări”, a declarat la rândul ei Kristine McDavitt. 

Trei parcuri naţionale vor fi amenajate pe acea suprafaţă: Pumalin, Melimoyu şi Patagonia.