În jur de zece turişti şi jurnalişti au fost răniţi uşor joi de o ploaie de lavă şi de vapori provocată de o explozie la vulcanul Etna, din nou în erupţie în Sicilia (sudul Italiei), potrivit media italiene şi BBC, preluate de AFP 

Potrivit media italiene, şase dintre răniţi au fost spitalizaţi pentru contuzii şi traumatisme, în special craniene, după această explozie provocată de contactul între lavă şi zăpadă la 2.700 de metri altitudine.

"Echipa BBC şi mai mulţi turişti au fost afectaţi de o explozie enormă", a povestit pe Twitter Rebecca Morelle, corespondentă ştiinţifică a BBC venită să relateze despre noua fază de activitate a celui mai înalt vulcan din Europa. 

"Un flux de lavă amestecată cu vapori a provocat o explozie enormă, iar grupul a fost lovit de o ploaie de pietre incandescente şi de vapori. Mulţi sunt răniţi la cap, prezintă arsuri, tăieturi şi contuzii", a adăugat ea.

Echipa ei nu a suferit decât tăieturi şi arsuri dar a fost "foarte şocată, a fost cu adevărat terifiant", a adăugat jurnalista, care a salutat eficienţa ghizilor şi a salvatorilor.

"Să cobori în grabă un munte fiind bombardat de pietre, făcând slalom printre pietre incandescente şi vapori fierbinţi, este o experienţă pe care nu vreau să o mai retrăiesc vreodată", a conchis ea. 

Vulcanul Etna a intrat din nou în erupţie miercuri seară, a anunţat dimineaţă Institutul italian de vulcanologie (INGV).

Această nouă fază de activitate nu perturbă totuşi traficul aerian şi nu pune pentru moment probleme locuitorilor din împrejurimi, printre care şi cei din Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia.Erupţia, spectaculoasă în imaginile INGV, s-a produs dintr-un nou crater, deschis în februarie în timpul precedentei faze active, pe versantul vulcanului cu o înălţime de peste 3.300 de metri.