Astăzi există o multitudine de top-uri al celor mai frumoase case din lume. În aceste top-uri intră casele milionarilor şi al celebrităţilor. Noi însă dorim să vă prezentăm o casă, a cărei splendoare este în perfectă armonie cu natura.

Casa deasupra cascadei

Acest conac este numit Vila ”Apa căzătoare”. Această vilă are aproape 80 de ani! Casa a fost construită între anii 1936-1939, conform proiectului vestitului arhitect american, Frank Lloyd Wright. Până în anii 60, a fost folosită drept reşedinţă în afara oraşului, de către milionarul Edgar Kaufmann.

La momentul actual, conacul este deschis pentru vizitatori. Anual el primeşte circa 150 mii de vizitatori. Cei drept, pentru aceasta, trebuie să veniţi în statul Pennsylvania. Vila  e situată la 80 de kilometri de oraşul Pittsburgh.

Cum a fost construită vila

Istoria construcţiei acestei vile, începe în momentul în care F.L.Wright a făcut cunoştinţă cu fiul lui E. Kaufmann, care se hotărâse să facă arhitectură. Kaufmann junior vizita studioul lui Wright şi s-a împrietenit cu acesta. Anume din acest motiv, Wright a fost ales arhitect pentru reşedinţa din afara oraşului a familiei Kaufmann.

Pentru construcţie a fost ales un loc frumos, numit ”Bears Creek”. Aici se găsea o stâncă, care se înălţa deasupra locului, iar alături se afla o mică cascadă. Wright a făcut o făcut o declaraţie curajoasă, când le-a declarat viitorilor proprietari că vrea ca ei să trăiască cu cascada, nu doar să se uite la ea. Din acest motiv, apa curgătoare nu este un teritoriu adiacent, ci o parte componentă a casei.

Pentru construcţie a fost folosit betonul armat, dar şi pietre, care au fost aduse din vechea carieră din apropiere.

Wright a primit 8000 $ pentru acest proiect. Construcţia şi teritoriul adiacent au costat 155 mii de dolari. Dacă vom lua în considerare rata inflaţiei, astăzi, această casă ar costa 2,4 milioane de dolari. Însă această valoare nu este chiar corectă, deoarece vila a fost restaurată în anul 2002. Pentru aceasta, s-au cheltuit aproape 11 milioane de dolari.

Acest conac este superb prin faptul că se încadrează foarte bine în mediul înconjurător, de parcă ar fi un tot întreg. Pereţii din piatră şi decorurile exterioare, toate astea suplinesc peisajul.

Chiar şi podeaua vilei integrează o parte a stâncii. Bineînţeles că piatra a fost şlefuită şi lustruită. Însă şemineul este înconjurat cu bolovani care au stat pe acest loc mii de ani. Eu nu au fost prelucraţi în niciun fel.

Geamurile au fost instalate direct în peretele clădit din piatră, astfel încât, se crează senzaţia că geamurile apar direct din stâncă.

În anul 1966, Casa de ”deasupra apelor” a primit statutul de Monument Istoric al SUA. Conform estimărilor din anul 2008, el deja fusese vizitat de către 6 milioane de oameni. Printre vizitatori se numără: Albert Einstein, Marlene Dietrich, William Hurst, Ingrid Bergman, ba chiar şi Franklin Roosevelt. Cu ocazia vizitei celui din urmă, deasupra cascadei a fost organizat un foc de artificii.