Splendida vale a Arieşului din Munţii Apuseni este una dintre cele mai bogate zone turistice din România. Cheile Poşăgii alcătuiesc o arie protejată de interes naţional situată în partea de nord a judeţului Alba, pe teritoriul comunei Poşaga. Cheile sunt formate între două masive muntoase, Feredeu şi Vulturese, adăpostind un peisaj feeric.

Este o rezervaţie naturală complexă, având un suport geomorfologic pitoresc, cu formele carstice caracteristice reliefului calcaros: abrupturi, creste, turnuri şi ogaşe prăpăstioase. Totodată conţine şi unele specii de plante rare.

De la Poşaga de Jos, drumul trece pe lângă o vâltoare din lemn, maşina de spălat a vremurilor trecute, încă în funcţiune şi astăzi.

Cheile Poşăgii sunt străbătute de pârâul care le-a format, pe o distanţă de 400 m, iar în cuprinsul cheilor, chiar la intrarea în acestea se ivesc din când în când apele unui izbuc despre care se spune că ar avea proprietăţi tămăduitoare.

Grandioasele Chei ale Poşăgii, care se întind pe câţiva kilometri, urmează un drum sinuos, pe alocuri stricat de viituri. Dacă priveşti în sus, în stânga sau în dreapta, ai impresia că pereţii de piatră sprijină cerul.

Mănăstirea Poşaga

După ce ai admirat Cheile, drumul te duce la vale,spre Poşaga, localitatea în care se află mănăstirea , considerată a fi o mică bijuterie de arhitectură şi sculptură în lemn şi piatră.

Schitul Izvorul Poşaga se află la întrarea în chei. Puteţi admira imensa poartă din lemn a mănăstirii, foarte frumos sculptată. Gardul din piatră care împrejmuieşte schitul, găzduieşte diferite chipuri ale unor domnitori şi personaje istorice.

Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea.

Biserica este din lemn, pe fundaţie de piatră ,având formă dreptunghiulară. Are două turle, una mare pe naos şi alta mai mică pe pridvor. Este tencuită în interior şi căptuşită cu şipcă în exterior. Biserica a fost pictată în frescă de pictorul Carol Gross.

În incinta schitului se află un altar de vară construit din lemn, acoperit cu ţiglă şi susţinut de şase stâlpi din lemn sculptat.

De hramul mănăstirii, Sântămarie Mare, aici se adună mii de credincioşi de la poalele Apusenilor şi nu numai, pentru a se închina în acest loc binecuvântat.

Cheile Poşăgii se află în partea de nord a judeţului Alba, pe teritoriul comunei Poşaga, între satele Poşaga de Jos, reşedinţa comunei, şi Poşaga de Sus. Se găsesc în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul pârâului Poşaga, afluent pe stânga al Arieşului, la 6 km de la confluenţă