Faptul că italienii numesc craterele vulcanice de mari dimensiuni „câmpuri de foc” este explicabil. În Italia, la 200 de kilometri de Roma, există un adevărat butoi de pulbere. Un vulcan antic gata să erupă în orice moment, chiar dacă jumătate din el este ascuns în apele cristaline ale Mării Mediterane. Cealaltă jumătate, însă, este extrem de activă, la fel ca întreaga zonă dimprejur, în care, nu de puţine ori, se fac simţite cutremure mai mult sau mai puţin violente.

Lucrurile par să se „încingă”. Oamenii de ştiinţă care au făcut cercetări la faţa locului susţin că craterul a ajuns la un punct maxim în care presiunea acumulată este gata să producă o erupţie. Potrivit vulcanologului Giovanni Chiodini de la Institutul Geografic din Roma, este greu de prezic dacă şi când se va produce această erupţie. Totuşi, dacă va avea loc, aceasta se poate transforma într-o tragedie, care ar afecta cei 500.000 de oameni.

Ultima erupţie din zonă a avut loc în 1538 şi s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni şi a eliberat suficient material pentru a crea conul de zgură Monte Nuovo. 

Situl vulcanic Campi Flegrei are aproximativ 39.000 de ani vechime şi a fost format în urma unei erupţii uriaşe petrecută în ultimii 200.000 de ani ai istoriei europene. 

Caldera Campi Flegrei este, în prezent, cea mai „neliniştită” zonă de pe pământ. 

„Aceste pământuri sunt singurele care pot da naştere unor erupţii cu efecte catastrofale la nivel global, comparabile cu cele provocate de căderea unui meteorit”, a explicat Giuseppe De Natale, directorul echipei de monitorizare a calderei, pentru Reuters.  

Această echipă se foloseşte de tehnologii de ultimă generaţie pentru a face toate măsurătorile necesare unei identificări timpurii a eventualei erupţii, pentru ca măsurile necesare evitării unei catastrofe. Procesul, însă, este îngreunat de faptul că activitatea de la nivelul