Numeroşi români au ales pentru minivacanţa de 1 decembrie destinaţii din staţiunile montane şi balneare, precum şi turismul rural, 80-90% din pensiunile rurale fiind deja ocupate. Alţii optează pentru city break-uri în Europa, cei mai mulţi fiind interesaţi de Viena, Praga, Amsterdam, Paris, Budapesta, Barcelona şi Roma, unde volumul de pachete vândute a crescut cu peste 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, există o cerere pentru staţiuni montane din Austria şi Bulgaria, precum şi pentru circuite ale pieţelor de Crăciun, cu autocarul sau cu avionul, spun specialiştii şi agenţiile de turism consultate de News.ro.

Media tarifelor pentru minisejurul de 1 decembrie este de 100 de euro de persoană pentru România, respectiv de 250 de euro de persoană pentru pachetele turistice externe, a declarat pentru News.ro consultantul în turism Traian Bădulescu.

„Pe 1 decembrie, majoritatea pieţelor de Crăciun din Europa vor fi deja deschise, pe lângă clasicele city break-uri, unele agenţii de turism organizând circuite cu autocarul. Cele mai solicitate oraşe cu pieţe de Crăciun sunt Budapesta, Praga, Bratislava, Viena, Dresda, Cracovia, Frankfurt, Munchen, Berlin. De asemenea, Sibiu şi Braşov au început, la rândul lor, să fie solicitate pentru pieţele de Crăciun”, a declarat Bădulescu.

Minivacanţa de 1 decembrie constituie astfel o predeschidere a sezonului, dând tonul vacanţelor de sărbători şi de iarnă.

„Cu ocazia mini-vacanţei de 1 decembrie de anul acesta, cei mai mulţi dintre turiştii noştri care au ales destinaţii din străinătate au optat pentru frumoasele şi deja vestitele pieţe de Crăciun din Europa. Pachetele complete pe care le-am conceput în acest sens sunt la mare căutare: Piaţa de Crăciun la Viena – de la 149 euro, Piaţa de Crăciun Viena şi Budapesta – de la 195 euro, Piaţa de Crăciun Praga-Viena-Dresda – de la 199 euro”, a declarat pentru News.ro Marius Pandel, director general al touroperatorului Christian Tour.

Pachetele includ trei nopţi de cazare cu mic dejun, transport cu autocarul şi ghid însoţitor.

Totodată, numeroşi turişti români au ales destinaţii din ţară pentru cele cinci zile libere de săptămâna viitoare.

Pentru pachetele preferate de seniori, precum Praga, Milano, Roma sau Viena, bugetul mediu a fost de 300 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte pensiunile din zonele rurale, acestea sunt ocupate în prezent în proporţie de 80-90%, însă sunt şi români care se hotărăsc sau primesc liber de la serviciu în ultimul moment, astfel încât este foarte posibil să se ocupe în întregime cu ocazia minivacanţei de la începutul lunii decembrie.