Numele de Gura Portiţei vine de la locul în care apele Lacului Goloviţa şi Marea Neagră comunicau printr-o breşă naturală care exista în urmă cu câteva decenii în acea zonă. Această legătură a fost închisă în anii ’70, moment în care lacul Goloviţa s-a transformat într-un lac închis, a cărui apă este în curs de desalinizare din cauza ploilor şi aluviunilor. Această zonă reprezintă o parte din rezervaţia biosferei Delta Dunării.

Accesul spre plaja Gura Portiţei se face cu vaporaşul sau şalupa din satul Jurilovca, judeţul Tulcea. Drumul pe calea apei durează în jur de o oră şi se face contracost. Din drumul european E87 care leagă Constanţa de Tulcea, trebuie să faceţi la dreapta în comuna Baia, spre Jurilovca.

Aici trebuie să acordaţi atenţie la panoul rutier care indică localitatea abia după intersecţie. În Jurilovca veţi observa cu uşurinţă indicatoarele spre Gura Portiţei, la dreapta din drumul principal, care vă vor conduce spre zona de parcare unde vă puteţi lăsa maşinile. Aici în parcare se plăteşte o taxă zilnică. După care mergeţi spre locul de îmbarcare în vaporaşul pentru Gura Portiţei.

Odată ajunşi la Gura Portiţei veţi fi întâmpinaţi de un cadru natural care vă face să uitaţi de tot şi de toate. Gura Portiţei este în sinea lui un sătuc pescăresc, unde apele Mării Negre se îmbină cu cele ale Dunării.

Plaja Gura Portitei este o fâşie foarte îngustă de nisip, care se întinde pe o lungime de 4 kilometri, ce desparte Marea Neagra de Lacul Goloviţa, din Delta Dunării.

Frumuseţea este aici la ea acasă, combinată cu accente de sălbatic şi exotic, în acelaşi timp, o destinaţie perfectă pentru toţi cei care doresc să se bucure de plajă şi soare într-un cadru liniştit. De asemenea, avantajul cel mare este că aici plaja şi apele Mării Negre sunt deosebit de curate. Nisipul este alb şi foarte fin, iar marea are o culoare belumarin.

Gura Portiţei se prezintă ca un mic sat lipovenesc, cochet şi îngrijit, plin de verdeaţă şi flori, cu oameni gospodari, un sat pictat în două culori pure: alb şi albastru.

Plaja Gura Portiţei este un loc aparte, o altfel de plajă faţă de cum suntem obişnuiţi în România, un loc care a conservat farmecul şi naturaleţea. Locul este amenajat frumos, cu şezlonguri şi umbreluţe din stuf, un loc de joacă pentru copii, precum şi o mică piscină şi un teren de tenis.

Frumuseţea acestui loc este dată de sălbăticia în care se regăseşte, şi cu toate acestea posibilităţile aici sunt multe pentru iubitorii de natură. Plajă şi ape curate, un loc liniştit în care te deconectezi de la lumea agitată. Întrucât Gura Portiţei se află cu un picior în Marea Neagră şi cu celălalt în Dunăre, iubitorii de pescuit se pot regăsi aici în lumea lor, căci peşti sunt din belşug.

 De asemenea, aici se pot face excursii cu şalupa prin deltă organizate de către localnicii din Jurilovca, puteţi să admiraţi pelicanii şi nuferii, să vă plimbaţi pe canale sau către localităţile Sfântu Gheorghe sau Sulina.