Muzeul Grammy, dedicat celor mai prestigioase premii din industria muzicală, oferă prezentări multimedia ce explorează şi promovează moştenirea muzicală lăsată de cei mai cunoscuţi artişti ai vremurilor, dar şi din prezent, procesul creativ, arta şi tehnologia înregistrărilor şi istoria premiilor, potrivit ww.grammymuseum.org şi variety.com.

Situat în Los Angeles, la intersecţia străzilor Olympic şi Figueroa, muzeul îşi expune colecţia într-un spaţiu generos de circa 3.000 de metri pătraţi, pe patru etaje ale clădiri ce îl adăposteşte.

Deschis în decembrie 2008, la împlinirea a 50 de ani de la crearea premiilor Grammy, muzeul prezintă exponate legate de toate genurile muzicale, de la folk, rock, pop, latino, la R&B, jazz, hip-hop, country etc, dar şi programe publice şi educaţionale, cu filme, prelegeri şi spectacole organizate în sala „Grammy Sound Stage”, precum şi imagini din culisele galelor premiilor Grammy.

Premiile Grammy, considerate cea mai prestigioasă distincţie muzicală, iniţial numite Gramophone, au fost create în 1958. Sunt decernate anual, pentru realizări excepţionale în industria muzicii, de National Academy of Recording Arts and Sciences, reprezentând echivalentul Academiei americane de film, care decernează Oscarurile.

Turul muzeului începe de la etajul al patrulea unde se află „Galeria”, un spaţiu cu filme, artefacte şi exponate interactive.

Etajul al treilea este dedicat artei şi tehnologiei procesului de înregistrare.

Al doilea etaj găzduieşte sala „Sound Stage Grammy” cu o capacitate de 200 de locuri şi este dedicat culiselor galei Grammy. De asemenea, găzduieşte expoziţii speciale precum „Songs of Conscience, Sounds of Freedom”/”Cântece de conştiinţă, sunete de libertate” ce are ca subiect influenţa politică a muzicii asupra societăţii.

Fiecare secţiune a colecţiei muzeale se concentrează, prin exponatele sale, pe un oraş important în istoria muzicii americane (Detroit, Los Angeles, Memphis, Nashville etc) şi explorează contribuţiile fiecărei zone la lumea muzicii.

Exponate interactive pentru compoziţie, canto şi DJ—ing, de inginerie sau de înregistrare, precum şi un studio de înregistrări şi o sală de repetiţii permit celor interesaţi să afle ceea ce se întâmplă în spatele scenei.

Vizitatorii de toate vârstele au posibilitatea de a fi pe scenă şi de a interacţiona cu fiecare aspect al procesului de înregistrare. De asemenea, se pot „juca” la tobe electrice, tastatură, bas, şi o chitară sau pot cânta împreună cu Ray Charles şi Raelettes, grupul de fete care au oferit backing vocal pentru legendarul muzician.

În Muzeul Grammy din Los Angeles sunt expuse înregistrările muzicale incluse în Grammy Hall of Fame

.Această prestigioasă arhivă cuprinde aproape toate genurile şi epocile muzicale, începând cu piesa „Dark Was the Night — Cold Was the Ground”, lansată în 1927 de Blind Willie Johnson, şi terminând cu celebra „Purple Rain”, lansată de Prince&The Revolution, în anul 1984. În 2011, au fost incluse în Grammy Hall of Fame 30 de cântece şi de albume aparţinând unor artişti de renume mondial, precum Prince, Ray Charles, The Beatles, Fats Domino şi Duke Ellington, numărul total ajungând la 881, potrivit music-news.com