Celebra Statuie a Libertăţii de la New York, închisă de două săptămâni din cauza blocajului bugetar şi care a mai fost închisă timp de opt luni după trecerea uraganului Sandy, şi-a redeschis duminică porţile, spre marea bucurie a turiştilor, relatează AFP.
'Statuia Libertăţii este deschisă', se putea citi pe bannere mari afişate pe strada principală care duce la faimosul obiectiv turistic.
Statuia Libertăţii va fi deschisă până joi, în baza unui acord între serviciile parcurilor naţionale şi statul New York, care a oferit 370.000 de dolari pentru redeschiderea monumentului şi compensarea pierderilor generate de închiderea sa.
Parcurile naţionale, închise în urma paraliziei unei părţi a administraţiilor federale de la 1 octombrie, în lipsa unui consens între aleşii din Congres privind finanţarea acestora, au încheiat acorduri cu alte state, precum Arizona, Colorado sau Utah, pentru a redeschide unele obiective turistice, precum Marele Canion.
Statuia Libertăţii a mai stat închisă timp de opt luni, după trecerea uraganului Sandy, în octombrie 2012.
Peste 400 de obiective turistice controlate de guvernul federal au fost închise din cauza blocajului bugetar. Această situaţie costă 152 de milioane de dolari pe zi şi afectează 450.000 de salariaţi americani, potrivit US Travel Association