Distracţia pe două dintre cele mai populare plaje sălbatice de pe litoralul românesc a fost interzisă. Turiştii care îşi montează corturile pe plajele Vadu şi Corbu vor primi amenzi de până la 700 de lei.

Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au decis la începutul acestui an să cedeze 20 de hectare din plajele sălbatice de la Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa autorităţilor locale. Edilii ar fi trebuit să amenajeze plajele până la 1 mai.

Turiştii ar fi trebuit să găsească căsuţe pentru cazare, toalete ecologice, parcări, coşuri de gunoi sau puncte pentru salvamari, însă totul a rămas la stadiul de proiect, pentru că şefii rezervaţiei nu au terminat evaluarea plajelor, potrivit Digi24.

„Sunt convins că o să intrăm iarăşi într-o busculadă, care a fost la nivelul fiecărui an în sensul în care turiştii o să vină, agenţii o să vină să amendeze. Iarăşi jandarmerie, iarăşi scandal.

Pe acele locuri de parcare şi de campare vor trebui făcute nişte minimale amenajări. Cine le face, pentru că dacă le facem şi intrăm cu utilajele înseamnă să distrugem flora, fauna, habitatul”, a declarat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.

Reprezentanţii ARBDD spun că există o procedură de evaluare, însă nu e clar când va fi finalizată aceasta.

În ceea ce priveşte litoralul românesc, ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, a anunţat în urmă cu aproximativ două săptămâni că turiştii vor avea 33 de hectare de plajă în plus începând de anul acesta. Zonele cu plajă extinsă sunt în Mamaia, Constanţa şi Eforie şi, spre bucuria celor care merg cu cearşaful sau prosopul la bronzat, nu pot fi concesionate privaţilor.

Mai exact, Uniunea Europeană, care a dat bani pentru lucrările de extindere a plajelor, interzice obţinerea de profit din lucările finanţate pentru interes public. Zonele în care anul trecut vedeam şezlong lângă şezlong şi sunt baruri vor rămâne în continuare în administrarea privaţilor, însă la zeci de metri de apa mării.