Operatorii turistici din judeţul Tulcea se confruntă cu deficit de personal la început de sezon turistic, potrivit Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD).

Problema lipsei personalului în domeniul turistic persistă din păcate. Fiecare operator încearcă să-şi fidelizeze personalul cum poate pentru că în Delta Dunării se munceşte timp de şase luni, iar în celelalte şase luni din an fiecare operator se străduieşte să-şi păstreze oamenii importanţi din pensiuni", a declarat pentru AGERPRES preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

Problema deficitului de personal s-ar putea rezolva, potrivit sursei, printr-un program de dezvoltare a resurselor umane din domeniu care să pună accent pe partea practică.

"Credem că fondurile structurale ar trebui să rezolve definitiv această situaţie, iar ghidurile programelor operaţionale trebuie să pună accent pe practică 90%, teoria urmând să ocupe doar 10% din timpul alocat cursurilor", a mai spus Iluşcă.

El a mai afirmat că salariile personalului din turism ajung la o medie de circa 1 500 de lei, bucătarii fiind cei mai bine plătiţi, astfel încât ei pot încasa lefuri de peste 1 000 de euro.

La fiecare început de sezon estival, operatorii turistici din Delta Dunării reclamă deficitul de personal, pentru rezolvarea acestei probleme ei apelând la forţa de muncă din alte judeţe.

De altfel, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, unii operatori turistici au angajat personal din state extracomunitare, însă după aderarea României la Uniune această soluţie nu a mai fost avantajoasă din punct de vedere financiar pentru angajatori.