Una dintre cele mai vechi case din România, aflată în patrimoniul naţional, este la un pas de prăbuşire. Este vorba despre cea mai veche casă tradiţională cu paie din Sălaj, din Cizer, care ar fi aparţinut celebrului personaj istoric Horea.

Autorităţile locale încearcă de mai mulţi ani să obţină fonduri de la Guvern, însă fără niciun succes.

Potrivit Digi24, casa a fost realizată la începul secolului al XIII-lea, din bârne de stejar rotunde, de pietre mari de râu şi cu acoperiş din paie. A fost declarată monument istoric din 2004, însă de atunci a fost lăsată în paragină.

„Reprezintă românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea şi reprezintă meşteşugul ţăranului român”, a declarat profesorul Petru Galiş, pentru Digi24.

Casa a fost până în 2009 în proprietatea Muzeului Judeţean de Istorie şi apoi a trecut în posesia administraţiei locale. Banii pentru recondiţionarea casei ar putea veni de la Uniunea Europeană. Primarul vrea, pe lângă reconstrucţie, să folosească banii şi pentru transformarea casei în muzeu şi introducerea într-un circuit turistic.

„Este un proiect de 227.000 de euro prin care credem că vom salva această casă. În ultimii ani de la Ministerul Culturii nu s-au dat banii”, a declarat primarul din Cizer, Nicolae Fărcăş.

Horea a participat alături de Cloşca şi Crişan la „Răscola din 1784”, o revoltă a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La răscoală au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari sau preoţi. Răscoala a început pe 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, din Hunedoara, şi s-a încheiat la sfârşitul lunii decembrie din acelaşi an, după ce Horea, Cloşca şi Crişan au fost capturaţi.