O vacanţă la tropice se poate dovedi cel mai bun remediu împotriva frigului care a pus stăpânire pe România. Sutele de atoli şi insule vulcanice care alcătuiesc Polinezia Franceză, cu o vegetaţie tropicală luxuriantă, înconjurate de oceanul Pacific, formează decorul perfect pentru o vacanta de vis.

Cea mai faimoasă insulă din arhipelagul situat în mijlocul Pacificului de sud este Tahiti. Formată în urma erupţiei unor vulcani submarini care se ridică acum la peste 2.000 m peste nivelul oceanului, insula este centrul economic şi administrativ al Polineziei.

Capitala insulei Papeete, un oraş micuţ, a cărui populaţie depăşeşte cu puţin 100.000 de locuitori, ce atrage însă prin farmecul său aparte, străzile largi dominate de arbori tropicali care umbresc clădirile vopsite, preponderent, în alb. În oraş puteţi vizita muzeul Gauguin, parcul Bougainville, catedrala Notre-Dame din Papeete (foto stânga) sau piaţa tradiţională, care puteţi achiziţiona diverse suveniruri, produse de artizanat, bijuterii din perle sau scoici.

Polinezia Franceză are cel mai ridicat cost al vieţii din întreaga lume, imediat după Japonia.

Agenţii de turism vă sfătuiesc să vă gestionaţi foarte atent bugetul, alocaţi o sumă limitată pentru achiziţionarea suvenirurilor, cazaţi-vă la pensiuni, în dauna marilor hoteluri. De asemenea, nu vă jenaţi să întrebaţi la restaurant cât costă mâncarea, dacă preţul acesteia nu este trecut în meniu. Mai ieftin puteţi cumpăra alimente de la negustorii ambulanţi sau direct de la piaţă.

Dacă problema banilor a fost rezolvată, relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de numeroasele oportunităţi de distracţie oferite cu generozitate de insule. Puteţi începe prin a admira peisajul, gratis. Apoi, în funcţie de buget, puteţi alege dintr-o gamă largă de activităţi, sporturi nautice, jet ski, surf, windsurfing, scufundări printre peşti viu coloraţi si corali, expediţii în interiorul insulei, cu maşini de teren sau biciclete închiriate.

Amatorii de senzaţii tari pot hrăni rechinii. Pentru a practica această activitate, turistul este nevoit să înoate în mijlocul prădătorilor înfometaţi, protejat doar de o cuşcă metalică. Pentru o vedere de la înălţime a insulelor, puteţi face un tur cu elicopterul sau puteţi încerca parasailingul.

Dacă Tahiti vi se pare prea aglomerat, insulele învecinate (Bora Bora, Moorea, Huahine) sunt mult mai liniştite oferind un cadru intim pentru o vacanţă.

Bora Bora este celebră şi datorită unui episod care îmbină istoria cu legenda, petrecut după cel de-al doilea război mondial. În timpul conflictului armata Statelor Unite a instalat pe insulă o bază militară pentru aprovizionare. Baza s-a închis oficial în 1946, însă majoritatea militarilor repartizaţi în Bora Bora au refuzat să se mai întoarcă în ţară. A fost nevoie de intervenţia familiilor acestora pentru a-i convinge să părăsească ceea ce ei numeau "paradisul".

Insulele din Pacificul de sud sunt destul de greu accesibile românilor atât din cauza distanţei şi al costurilor. Un sejur în acest Paradis terestru poate costa peste 2.000 de euro/persoană. Însă, dacă dispuneţi de această sumă, nu ezitaţi, veţi beneficia de o experienţă unică.