Un mic oraş din Slovenia va construi o fântână care va oferi bere în loc de apă. Măsură e văzută ca un pas important în atragerea turiştilor.

Proiectul din oraşul sloven Zalec, care este faimos pentru plantaţiile de hamei, este o premieră în Europa, unde nu există încă nicio fântână cu bere.

Ştirea a fost aprig dezbătută în spaţiul ex-iugoslav, mai ales în Croaţia şi Serbia. Nu a fost anunţată încă data când fântâna va fi inaugurată, scrie BBC, însă cei care se vor opri să îşi liniştească setea vor plăti şase euro pentru trei căni speciale cu bere de câte 0,3 litri.

Consiliul local va suporta jumătate din cheltuielile cu fântâna, aproximativ 170.000 de euro. Primarul din Zalec, Janko Kos, a precizat că restul banilor vor proveni din donaţii private.

”E adevărat că fântâna nu va fi ieftină, însă este un proiect de dezvoltare, un proiect turistic”, a explicat edilul.

Fântâna cu bere a fost aspru criticată de unii consilieri locali, care susţineau că banii pot fi cheltuiţi în scopuri mai avantajoase pentru comunitate. Chiar şi aşa, proiectul merge mai departe.

Zalec este un orăşel cu doar 5.000 de suflete, situat într-o vale din centrul Sloveniei – ”valea aurului verde” – unde se cultivă foarte mult hamei.