Cel mai renumit carnaval din lume a început oficial vineri, 5 ferbuarie, la Rio de Janeiro, în prezenţa regelui Momo, personaj simbolic reprezentând această imensă petrecere populară care va dura cinci zile şi se va desfăşura, în acest an, sub imperiul pericolului răspândirii exponenţiale a virusului Zika, transmit AFP şi EFE.

Tot vineri, cercetători de la institutul Oswaldo Cruy (Fiocruz) din marele oraş brazilian au recomandat o conduită precaută, „îndeosebi femeilor însărcinate”, fiindcă extinderea virusului este asociată cu înregistrarea unei explozii a numărului de cazuri de microcefalie la nou-născuţi.

„În acest an, va trebui să ne sărutăm şi să facem dragoste virtual”, a spus un ziarist brazilian, prezent la conferinţa de presă de la Fiocruz (nordul oraşului Rio), în contextul în care în SUA s-a depistat un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală.

Guvernul distribuie în fiecare an gratuit milioane de prezervative pentru carnaval. În 2016, se vor împărţi 5 milioane în 17 oraşe ale ţării.

La câţiva kilometri de institut, în zona Botafogo din Rio, marele rege Momo, simbol al tuturor exceselor carnavalului, a primit cheile oraşului din mâna primarului. El a declarat „deschis, cu multă bucurie, fraternitate şi pace carnavalul din acest oraş minunat” care va fi şi gazda Jocurilor Olimpice de vară, între 5 şi 21 august. „Vom face o olimpiadă de neuitat!”, a promis el.

Autorităţile apreciază că 5 milioane de persoane — dintre care peste un milion de turişti brazilieni şi străini — vor dansa samba şi vor consuma mii de litri de bere pentru a face faţă căldurii verii australe. Primarul din Rio, Eduardo Paes, a declarat că toţi trebuie să fie atenţi la Zika, adăugând că lupta împotriva virusului „depinde de fiecare din noi”.

În pofida acestei ameninţări, majoritatea brazilienilor vor să se distreze şi să uite de criza economică şi şomajul care le afectează ţara, a şaptea economie mondială.

„Carnavalul este ca să uităm tot şi să facem ce vrem”, a declarat o localnică.

În atelierele din oraş, se definitivează ultimele detalii ale carelor alegorice şi costumelor pentru 12 mari şcoli de samba care vor defila în nopţile de duminică şi luni pe sambodrom, în faţa a 70.000 de spectatori, sperând să cucerească titlul de „campioană a carnavalului”.

Personalităţi din lumea fotbalului, ca Neymar de la FC Barcelona şi ”regele” Pele (75 de ani), vor fi sărbătorite de şcoala Grande Rio, care îşi dedică parada oraşului Santos şi clubului său de fotbal, unde s-au născut cele două vedete.